Träning i trädgården

Här är några bilder från våra agilityträningar i trädgården. Dock har det varit extremt varmt den senaste tiden så det har tyvärr inte kunnat bli mycket träning, men fler bilder kommer! :D
 
 
 
 
 
 
 

Bildbomb nr 2!

 Här kommer några fler bilder från dagen i Lednice!
 
 
 
Ibland flög de riktigt nära!
 
De största fåglarna i parken var gamar. Ser inte mycket ut för världen men när de väl breder ut vingarna...
 
 
 
Och kattdjuret var en...
 
 
Gepard! Snacka om att det var häftigt att se den springa!
 
 
Världens sötaste uggla!
 
 
Jag fick även möjligheten att hålla en fågel efter showen. Huvan är till för att skydda fågeln så att den inte stressar upp sig i onödan. De har dock inte huvan på sig i vanliga situationer eller när de flyger.
 
 
Havsörnarna var mina favoriter. :)
 
De tre små rumpnissarna! :P
 
Parken hade även mycket fin natur att bjuda på! ;)
 
I parken fanns även ett torn vid namn Minaret. 39 meter högt är det och man kommer upp dit genom en svindlande sprialtrappa. 
 
 
 
 
Gangster Guy <3
 
 
Häftigt när örnarna flög över våra huvuden! :)
 
 
Mäktig!
 
 

Frukostips!

Är du också en person som tänker "frukost, frukost" på morgonen och varken har lust att träffa eller ens prata med någon innan du fått lite energi i kroppen?
Sådan är iaf jag. Som den kvällsmänniska jag är kravlar jag bokstavligt talat upp ur sängen och hasar mig mot köket i hopp om att resten av familjen fortfarande sover. Mina frukostvanor har sedan urminnes tider bestått av gröt. Redan som liten fick jag det inpräntat att fruskost är havregrynsgröt med lingonsylt och sedan dess har jag varit inställd på det.
  Men såklart äter jag inte gröt varje morgon. Med tiden har jag "uppgraderat" fruskostvanorna och ibland blire fil o müsli, ibland havrefras, äggmacka osv. Men fruskostvanorna har inte alltid varit särskilt sunda. När jag var som värst åt jag coco popps (ni vet de där chokladflingorna) med mjölk + varm choklad varje morgon. Ingen hälsofrukost inte men gott var det! :D
  Hur som helst försöker jag nu för tiden alltid äta så "sunt" som möjligt, särskilt vad gäller frukost. Det är ju trotts allt dagens viktigaste mål eller vad säger ni? Dock skiljer sig frukostborden väldigt mycket åt mellan olika hushåll. Vissa föredrar mörkt bröd, andra rostat, vissa lyckas kombinera juice och kaviarmackor medan andra enbart nöjer sig med en kopp kaffe. Vem är du? Föredrar du kreativa fruskostbord med många olika alternativ eller hoppar du hellre över frukosten helt och hållet? Tänkte att det kunde vara kul att få veta lite om era läsares fruskostvanor också. :P
 
 
 
 

17år

17 år och ett år kvar till körkort. 17 år och ett år kvar till krogen. 17 år och ett år kvar tills man blir myndig. 17 år och födelsedagen tillbringas 9 timmar i bilen. Nice... Men, men... Det får bli desto mer firande i Kroatien!
 
 

 
 

Packat och klart!

Nu är allt packat och imorgon drar vi! Det blir Kroatien en hel veckan + en dag i Venedig! Planen är att vi ska bila från Rovinj (staden vi bor i) till Venedig och vara där en hel dag. Jag ville egentligen till Italien men då mina föräldrar ville till Kroatien så fick det bli en kompromiss. ;)
  Jag har också en glad nyhet att meddela! Trodde inte det skulle bli några bilder på mig och sommarhästarna då inte min pappa kunde vara med och fota, men där hade jag fel! En kvinna vid namn Ilona, som jobbar i stallet, följde med när till fältet där vi red idag och knäppte en massa bilder. Så bildbomb på mig och Carmen utlovas inom de närmsta dagarna! ;D
Här är en sneak peak!
 
 
 

Helt död

Puh, helt slut efter bara en halv dag i stallet. Cyklade dit tidigt i morse, mockade, sopade, fixade hästarna och sedan red vi dressyr på fältet. Idag red jag Carmen, dotter till Lady som slängde av mig första ridturen. Den här damen, elr rättare sagt unghästen, var  dock lugnare. Hon gick riktigt trevligt i skritten och galoppen var bara underbar! Kändes som att rida på små, fluffiga moln! Vi kunde galoppera i evigheter, men då det var rena värmeböljan ville jag inte pressa henne för mycket. Traven var ganska stel i början men i mitten av passet släppte allt och hon jobbade på riktigt bra! Serpentiner, volter, ja allt gick som en dans.
  Mot slutet orkade dock varken hon eller jag längre så det fick bli långa tyglar tills de andra ridit klart. När alla var klara med sina hästar red vi  hem till stallet, dusch av de genomsvettiga hästarna och sedan dags att för nästa häst. Det blev en kort uteritt på Teasy tillsammans med de andra tjejerna. Senare duschade jag även henne och sedan vare bara att ta cykeln och trampa halvmilen hem i 34C värme. Jag såg bokstavligt talat ut som en knallröd tomat i ansiktet så det fick bli duschen även för mig. Massa vatten att dricka blev det också. Vet inte hur mycket vatten jag har klunkat i mig idag men minst 2 liter fick jag i mig på bara förmiddagen. Det finns verkligen inget godare en varm sommardag när strupen bränner än ett glas iskallt vatten! Eller rättare sagt en hel hink med vatten. Hästarna var också törstiga och drack upp en hel hink var på bara några minuter. Det blev ganska många vändor för att fylla på alla vattenhinkar men vad gör man inte för sina fyrfotade vänner? :)
   Mer bloggning blire ikväll! Ska bara slappa i soffan en stund och sedan blire till att packa! :D
 
 
Söta Teasy! :)

Carmen :)
 
 
 
 

Teasy

Idag har varit en ganska nice dag. Gick upp tidigt (kl 7!) för att åka till hästarna och fixa med dem. Red dressyr på Teasy idag. Sist jag red henne gick det helt okej, dock var det insekter överallt så det blev ingen vidare bra ridning. Idag gick det desto bättre! Det var fortfarande mycket insekter och solen gassade så att svetten rann, men utrustade med en bättre öronhuva och massa insektsmedel gick det faktiskt över förväntan.
  Till en början var hon ganska motstridig och flaxade med huvudet och ville åt alla miljoner insekter, men efter en hel del övergångar, tempoväxlingar och volter var insekterna ett minne blott. Hon jobbade på bra i både skritten och traven, men galoppen var ändå bäst. Vi lyckades till och med utföra ett galoppombyte! :D
  Imorgon blir sista dagen hos sommarhästarna innan vi åker till Kroatien. Det ska bli så himla gött att bara sola, snorkla, äta god mat och bara ha det gött i en hel vecka! Men bloggen kommer inte att vara död för det! Har en massa tidsinställda på lager! Mer om det får ni reda på imorgon. Ha det gött!
 
 
Från hästryggen :)
 

Glad häst efter duschen! :)
 
  Stallets vakthund med stort V. :P
 
 
 
 
 

Örnar!

Här kommer en bildbomb från gårdagen! Lednice är väldigt berömt för sina slott, slottsträdgårdar, parker, torn, ruiner, ja hela kittet. Jag hade dock ingen större lust att hasa runt slott i fem nummer för stora tofflor lyssnandes på någon guide som med robotröst berättar om någon kung som levde på 1600-talet, så vi bestämde oss för att bara gå i parken.
Förutom själva promenaden och insupandet av atomsfären så gick vi även på örnuppvisning! Det var faktiskt jättehäftigt! Dessa fåglar har blivit upplärda och tränade att söka efter exempelvis ett specifikt föremål eller att flyga åt ett speciellt håll, följa röstkommandon, ja listan kan göras lång. De var helt lösa och flög strax ovanför våra huvuden. Dumma var de inte heller! Dock ska man fortfarande ha stor respekt för dem, även om de är vana vid människor. Klappar du en örn är det den sista gången som mannen med mikrofånen skämtade.
  Dagen blev riktig lyckad och det var kul att för en gångs skull göra något annorlunda.
 
Här är bilder från dagen! :)
  
 
Det var inga små örnar!
 
 Själv fattar jag inte varför de inte bara flyger iväg till friheten, men jag antar att frestelsen över färskt kött var för stor...
 
Här snackar vi stora träd! :P
 
Vad är inte bättre en varm sommardag än glass?!
 
Hundarna var som vanligt med oss. ;)
 
 
 
Havsörn :)
 
 Ståtlig!
 
En av medarbetarna tillsammans med el grande! :)
 
 
Fåglarna fick till och med flyga ut till publiken! Vissa kom så nära at man till och med kunnat röra dem.
 
 Det roligaste var ändå en kaxig liten pojke skulle släppa iväg fågeln. Det var inga problem med att skicka iväg fågeln men att få den att komma tillbaka var desto svårare... :P
 
 
Siktar mot toppen!
 
Lite nervös blev man ändå när de var precis ovanför en. Vi hade ändå tre små dvärgschnauzrar som säkert såg ganska frestande ut från skyn.
 
 
 
 Fler bilder kommer! Kan nämna att det inte bara ingick örnar i uppvisningen... Ett och annat kattdjur dök också upp... Några gissningar?
 
 

Äventyr!

Dagen började med livsgnistan som på en kyrkogård men slutade på topp! Vi drog iväg, hela la familla med mormor i släptåg, till Lednice, en stad inte långt ifrån där vi bor. Inget var egentligen planerat utan det blev en sista sekunden idé då risken annars var stor att vi skulle dö av uttråkning. Lägenheten må vara fin, men att stanna inomhus en hel sommarsdag när solen steker går inte för sig!
 
Bilder + mer om dagens äventyr får ni reda på imorgon! Här är en sneak peak! :D

 
 
 
 

Tjeck! :D

Tjaaa!
Bloggningen har inte varit super, men det blir iaf minst ett blogginlägg per dag. ;) Idag vare till att gå upp tidigt. Skulle in till stan och "vittna" samt skriva under tjeckiskt medborgarskap. Då min mamma är tjeck så har jag tillgång till både svenskt och tjeckiskt pass. Dock är det långt ifrån klart än, men förhoppningsvis är jag en del av den tjeckiska befolkningen innan slutet av året. Men jag mig ändå som svensk, trotts att jag även är hälften tjeck. Men vem vet? Kanske kommer jag en vacker dag ha nytta av mitt tjeckiska medborgarskap...
  Lite senare på em cyklade jag till stallet i värmeböljan. Var helt slut efter att ha cyklat halva milen i 34C värme, men vad gör man inte för att komma till hästarna?! Väl där red jag ut med Andrea. Vi red först dressyr på fältet och sedan ut en sväng på de nyskördade åkrarna. Jag red Arnie även idag. Till en början var han mest jobbig. Drog åt sig bettet och ville helst av allt bara springa, men efter en hel del övergångar och tempoväxlingar så blev han riktigt fin! Sänkte nacken och trampade under sig i både skritten och traven. I galoppen var det till en början mest crazy banana. Han sprang på som tusan med benen överallt i någon typ av cirkusgalopp med huvudet bland molnen och svansen i vädret, men han lugnade sig och vi lyckades till sist få en någon sånär stabil galopp. Dock hade han en tendens att byta galopp väldigt ofta, så det fick bli till att göra en mindre volt i volten och sedan på direkten fatta rätt galopp. Inte lätt men det gick. ;)
 
Jag har tyvärr inga bilder från ridningen. :/ Hade gärna velat lägga upp några, men då jag inte längre behöver släpa med mig pappsi som sällskap så har jag inte längre någon kameraman. Ni får helt enkelt nöja er med mobilbilder. :)
 
Fina Arnie <3
Grannens katt fick för ett tag sedan kattungar. Så himla söta! Just den här kattungen är den nyfiknaste av dem. Han är med överallt och älskar verkligen uppmärksamhet. :D
 
 
 
 Senare på kvällen blev det grillning i trädgården med familjen och några släktingar. Riktigt mysigt! Vi satt i vårt lilla lusthus ända tills solen gott ner med fullmånen som lyste upp nattmörkret. XD
 
 
 
 
 
 

Badkruka

 Idag har det mest varit en lata-sig-dag. Gick upp tidigt bara för att sedan lägga mig igen och sova ut. Så himla gött att gå upp när man känner för det! Lite senare åkte vi till badplatsen. Där blev det mycket stek i solen med bästa musiken i öronen och en bra bok i handen Kan det bli bättre?
  Det blev även några vändor i 25m-bassängen, mest för svalkans skull. Det här med simning har liksom aldrig varit min grej. Redan när jag som liten gick på simskola ville jag bara därifrån. Jag hatade det kalla vattnet, kloret, omklädningsrummen, stänkandet av vatten och alla tusentals kallsupar jag fick genomlida. Alltid var det någon unge som hade skitit i vattnet och alltid var det lika mycket folk i bassängerna. Man behövde dock inte simma hela tiden. Bassängerna var inte särskilt djupa och tittade bara läraren bort kunde man gå på bottnen och göra "simmande" rörelser med armarna. Såklart var det bra att jag lärde mig simma, men jag slutade ganska snabbt efter att jag ansågs vara "färdigutbildad" dvs klarade mig en kvart i vattnet utan att drunkna.
  Så man kan sammanfatta min lilla återblick med att jag, till skillnad från exempelvis min bror, inte är någon fisk i vattnet. Snarare en katt som mycket hellre ligger och steker i solen. :P
 
  
 
 
 

Vaxmuseet i Cesky Krumlov!

Här kommer en bildbomb med bilder från museet med vaxdockorna! :D
 
 
 Vaxdockor på puben :P
 
Albert Einstein :)
Charlie Chaplin
 
Någon Tjeckisk kung från stenåldern
 
 Moder Teresa
 
 Tina Turner
 
 
Svejk :) (mycket känd tjeckisk filur)
 
Vissa dockor såg skrämmande levande ut...
 
 
Också någon kändis jag glömt namnet på...
 
Vita damen...
 
Påven :)
Mozart
 
Bill Clinton
 
Före detta tjeckisk president Vaclav Havel
 
Tjeckisk sångare och "alla-kvinnors-dröm": Karel Gott
 
MJ
 

Långritt

Internet här i CZ suger men det hindrar inte bloggen från att uppdateras! :) Idag var jag åter uppe tidigt och fixade hos sommarhästarna. Mock, borst, ja det vanliga. Följde också med i vagnen tillsammans med Katja och hennes kompis Sussi medan Jiri körde. Fyrspann idag också :D
  Senare på em red jag ut på långritt tillsammans med Andrea. Vi red på traktorvägar, åkrar och genom mysiga skogsdungar. Idag red jag på en stor, brun valack vid namn Arnie. Han var verkligen fin att rida på! Dock hade han ganska mycket motor och var rätt stark i traven. Galoppen var underbar, iaf tills Arnie fick hemlängtan men genom att dra i nödbromsen fick jag runt honom på en liten volt så at han saktade ner till skritt. Att skena på en busig ponny är en sak, men får ett stort varmblod på 1.70 för sig att sticka, ja då har man inte så mycket att säga till om. Men det löste sig som tur var. :)
  Vi passade också på att en vilopaus vid några aprikosträd strax utanför byn. Då är det rätt nice att ha en stor häst  då man  når de godaste aprikoserna! Trotts Arnies hemlängtan i galoppen var det en riktigt trevlig ridtur. Med härliga 32C i skuggan kan det inte bli bättre. Mer bloggning blire imorgon! ha det gött!
                                                                                                                                     /E
 
Fina Lady <3
 
Arnie <3
 
That feeling! :D
(Bild tagen förra året)
 
 
 

Cesky Krumlov

 Igår åkte jag tillsammans med familjen till staden Cesky Krumlov. Det är en av Tjeckiens mest berömda och besökta städer, känd för att vara en resa tillbaka i tiden. Och det var det verkligen! Den lilla medeltidsstaden består av ett virvarr av ringlande gränder, kullerstensgator, mysiga, små affärer och uteserveringar. Det finns också gott om teatrar, museum, vackra trädgårdar, skulpturer, monument och andra arkitekturer från olika sekel. Dock hade vi inte tid att se allt, utan vi nöjde oss med att besöka det kända slottet, se de vackra trädgårdarna, besöka vaxmuseet samt flanera runt på de mysiga gatorna.
  Efter att ha besökt både slottet och museet åt vi på restaurang med utsikt över floden Moldau som slingrar sig genom staden. Vädret var underbart, maten god och sammanfattningsvis blev det en rätt trevlig utflykt. :D
 
Här är några bilder från dagen!  
 
 
Cesky Krumlov i sin totala skönhet.
 
 
Vi var inte de enda turisterna i staden...
 
Slottsträdgården var full av vackra blommor och statyetter.
 
 Mysiga gator. :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bilder från vaxmuseet kommer upp i nästa blogginlägg så håll utkik! :P
 

King of pop <3

Det har varit en rätt så nice dag! Sol, massa folk och nya upplevelser! Mer om det får ni reda på imorgon! ;D
 
 
 
 
 

Steka!

 
Fredag
Gårdagen bjöd på sol, sol och ännu mer sol. Gick upp tidigt för att vara hos sommarhästarna på förmiddagen. Fixade i stallet och fick sedan åka med när Jiri körde fyrspann. Efter körningen gjorde jag och Michaela iordning Zarca o Argona och red sedan ut en sväng längs med åkrarna. Puh vad varmt det var! 35C i skuggan så hästarna var helt våta av svett efteråt, trotts att vi hade tagit det ganska lugnt.
  Något senare fick jag skjuts hem och resterande delen av eftermiddagen spenderades på Krumlovs badplats. Krumlov är en lite större by/ort, nästan i motsvarighet till Mölnlycke, som ligger inte långt från byn Dobelice, där vi har vår lägenhet. Dock var badplatsen inte särskilt stor. De fanns bara två bassänger, var av en var översvämmad med barn och den andra iskall så det blev mest till att steka i solen. Men det var gött det också! Måste jobba lite på brännan så att jag inte ser ut som ett lik i Kroatien.
  Med bästa musiken i öronen kunde man steka i timmar. Något som dock kom som en överraskning var när de började spela basshunters; Båten Anna på högsta volym. På svenska dessutom så det kändes typ som att vara tillbaka i Sverige. Abba och Roxette hör man på radion hela tiden men en låt på svenska är ovanligt! Kul var det iaf!
 
Mer bloggning blire ikväll! Nu måste jag snart fixa mig. Ska ju iväg tillbaka i tiden... :P
 
 
 
 
El masterchef was in the kitchen! Flygande Jakob med ris + sallad. Typ den bästa maträtten! :)
 
 
 
 
 

Gårdagen i hästväg

 
Hej!
Det blev ingen vidare bloggning igår då internet var upptaget så det blir desto mer update idag istället.
 
Torsdag
Igår blev det sovmorgon (första på veckor) och senare på eftermiddagen vare sommarhästarna som gällde. Bilen var tyvärr upptagen så det fick blir till att ta cykeln och trampa iväg till stallet. Att cykla en halv mil till stallet i 32C värme med nästan enbart uppförsbackar på ditvägen fick då verkligen svetten att rinna. Väl där bytte jag om (aldrig att jag cyklar i ridbyxor i den värmen!) och sedan mockade jag hela stallet. Totalt 10 boxar fulla med skit + halm! Snacka om att både armarna och benen var spaghetti efteråt!
  Något senare kom en kvinna i medelåldern som hette Andrea som skulle rida ut med mig. Hon var verkligen jättetrevlig! Vi pratade om allt möjligt. Hur det är bo i Sverige, hästarna, livet i Tjeckien osv. Min tjeckiska är ingen vidare men jag kan iaf gör mig förstådd. :)
  Först red vi dressyr på fältet och sedan ut en sväng längs med åkrarna. Den här gången red jag på ett 7-årigt sto vid namn Teasy. Hon var faktiskt jättekul att rida! Till skillnad från Zarca var hon mer "arbetsvillig" och gick fint i både skritt och trav. I galoppen blev hon något lång, men ändå helt okej. :) Dock var det satans mycket insekter ute. Då vi red på kvällen var det extra mycket, så mycket att det inte ens gick att skritta utan att bli uppäten. Fy fan vad jag hatar insekter!! De är små, vidriga, många och förbaskat intensiva. Hatar de av hela mitt djurvänliga hjärta!
  Efter att ha blivit nästan helt uppätna red vi ut en sväng. Mest trav men också en del galopp. Skönt att galoppera ifrån alla satans bromsar! Något senare duschade vi av de genomsvettiga hästarna, mockade (igen) och fodrade kvällsmål. Sedan vare bara till att ta cykeln och trampa halva milen hem igen. Åt en sen middag och slocknade innan midnatt. Rolig dag men snacka om att jag var helt slut efteråt!
Bloggning om dagen publiceras imorgon! Imorgon ska dessutom hela la familla ut på nya äventyr i Tjecklandet. Vi ska till en plats som är känd för att vara en resa tillbaks i tiden. Någon som har en aning? :P
 
 Teasy <3
 
 

Handskbränna!

Ridit i solen mycket. :D Någon av er som också har "vita" händer?
 

God morgon!

Ska alldeles strax iväg till sommarhästarna. Mocka, fodra, rida, ja ni vet. :P Sedan blire badplatsen som gäller! Så himla gött att bara lata sig i solen nu på sommaren. Men först jobb! mer bloggning utlovas ikväll! Ha det gött! :D
 
Mobilkvalité...

Znojmo!

Här kommer bilder från gårdagen i Znojmo! :D
 
 

 
 
 
 
 

Sommartider!

Uppdateringen har inte varit på topp men man ska ju inte spendera hela sommaren framför datorn heller! :P Dagarna har spenderats med sommarhästarna, agilityträning i trädgården, släkbesök och såklart utflykter med la familla. Idag var vi i den vackra staden Znojmo. Vi gick i den stekande solen längs med smala gågator som snirklar sig kring de pittoreska husen och åt sedan middag på restaurang nere vid floden. Det var verkligen jättemysigt. Varmt men ändå jäkligt gött. Inget emot 30C i skuggan! :D
  Hos sommarhästarna har det varit bara bra. Idag reda jag ut på Zarca medan Jiri, Michaela, Katja och hennes syster åkte fyrspann. De körde först och jag red bakom. Häftigt med fyra hästar!  Inte lätt att hålla reda på fyra olika individer och få alla att sammarbeta som ett team. Vi red/körde först ut en runda i värmeböljan och sedan red jag lite dressyr på träningsbanan/fältet. Zarca var inte direkt lättövertalad till arbete men hon var ändå rolig att rida. Red en del serpentiner för att mjuka upp den stela hästkroppen och sedan en del övergångar. Hon har en tendens att alltid skutta fram i travövergången, typ som en galoppfattning. :) Galopp blev det också. Det positiva med henne är att man inte behöver vara rädd för att hon ska sticka iväg. Iaf inte med andra hästar i närheten. Dock var det väldigt mycket insekter idag! De var verkligen överallt, till och med på ögonfransarna! Och det var inga små bananflugor heller utan riktiga, blodsugande bromsar, blinningar, hästflugor och en massa annat äckligt kryp som flyger som en konstant svärm kring både dig och hästen. Nåja, det får bli insektsmedel nästa gång. Massa insektsmedel...
 
Bilder från igår. Nice med skjuts hem! :D

 
 
 

Grattis älskade Gangster!

 
 
 
 

Självständighet

Träningen idag gick helt okej. Jag tränade en del på självständighet med Guy, något som vi verkligen behöver jobba på! Han är en jätteduktig hund, men då jag hela tiden har kunnat springa med honom i alla situationer så har han aldrig fått söka upp hindrena själv. Det har alltid varit jag som stått en meter ifrån hindret innan han tagit det. Nåja nu blir det förändring. Ska vi någon dag våga starta i klass 3 så måste han var tillräckligt självständig att jag har möjlighet att sticka iväg, eller kunna springa med ett hinder emellan oss och han ska fortfarande ta det "rätta" hindret. Men det är bara att träna, träna, träna! Hade klicken i högsta hugg och direkt efter han passerat tunnelingången blev det klick och belöning. Sedan vill man såklart inte ha en hund som sticker så fort han får syn på ett hinder, men lite självständighet skadar inte. Vi tränade också en snabbis på framför- och blindbyten efter slalom och det gick som en dans på rosor. Tempot måste vi fortfarande jobba på men vi är på god väg! :D
  Tyvärr var jag så inne i träningen att jag glömde fotografera. :/ Men ni får iaf en bild på vår minimala "agilityplan" samt en bild på den smaskiga middagen jag fixade åt mig själv. Brukar annars aldrig orka stå och steka pannkakor men ibland så är det faktiskt värt mödan! :P
Bananpannkakor dagen till ära! :D
 
 

Ännu en dag hos sommarhästarna

Gick upp tidigt imorse för att hjälpa till i stallet hos sommarhästarna. Här på landet finns det minsann inga sjusovare. Själv är jag uppe innan kl7 stort sett varje morgon och är i stallet och mockar vid 8. Man ska ju njuta av varenda minut av sommarlovet! Tidigare år, innan jag hade hästarna i CZ, så ¨var dygnet helt omvänt. Kvällarna blev sena där jag inte släckte förrän kl3 och sov som en stock till klockan 12 på dagen. Nåja, är man kvällsmänniska så är man. ;D Nu är det iaf andra bullar! Slocknar redan klockan 1 vilket typ slår årtidernas sommarrekord över att lägga sig i tid. Vad har ni för sommartider? Slumrar ni också länge i sängen eller är ni uppe redan vid soluppgången?
  Idag blev det dock ingen ridning. Jiri & Company & hästarna kom hem sent i natt från helgens tävlingar så det blev vilodag för dem. Jag fick istället vara med när han körde två av hästarna; Argi (tror jag hon stavas) och  Zari som vi ridit på de senaste. Hästarna skötte sig, trotts alla galna bilister, och efter cirka en timme var vi tillbaka i stallet. Katja var också med och tillsammans fixade vi med hästarna och gjorde det fint i stallet. Det är kul att faktiskt att ha någon att prata med. I det förra stallet var det bara jag och pappa, vilket i och för sig är jättetrevligt, men det blir inte samma sak som när man är med någon som faktiskt delar samma intresse. Dock är det svårt det här med tjeckiskan... Jag förstår en hel del, men själva pratandet är jättesvårt. Tjeckiskan är dessvärre väldigt olik svenska, tyska eller engelska så det går inte att gissa sig rätt ord utan man måste verkligen säga rätt för att göra sig förstådd. Men jag lär mig iaf något. ;)
  Nu blire träning med hundarna i trädgården. Bilder och blogginlägg kommer upp ikväll! Ha det gött!
                                                                                                                                            /E
 
 

Gamla tider

 
Då jag inte kan använda iphonen här nere i Tjecklandet har jag för tillfället min gamla Sony Ericsson. Den är seg, har knappt några funktioner, världens sämsta kamerakvalité och i allmänt sett helt värdelös, men jag älskar den. Elr ja, älskar är väl att ta in, men den är iaf pålitlig. Det går att ringa, smsa och till viss del även ta suddiga foton så man ska ju inte klaga. :)
  Hur som helst hittade jag en massa gamla filmsnuttar på mobilen som jag tänkte dela med er här på bloggen. De kommer att dyka upp lite då och då så ni får hålla utkik. Varken kvalitén elr musiken är något vidare, men det går ändå att se på. Ni får också lägga på minnet att detta gjordes av Emma 14år så ihopklippningen är inte heller super, men det är iaf kul med gamla minnen! Just detta klipp heter ursprungligen "Mitt hästliv" och handlar om mina föregående sköthästar, ridläger, stallet, ja lite allt möjligt. Hoppas ni tycker om det! :P
 

Vägval

Här en video gjord av Jenny Damm där hon visar hur olika handling påverkar en och samma situation. När man banvandrar ställs man ofta inför många val. Val som påverkas av hundens hindersäkerhet, vart man som förare vill vara på banan, snabbaste vägen ect. Den snabbaste vägen behöver för den delen inte vara den kortaste då hastigheten spelar roll i de tvära svängar. Hur som helst tycker jag den här videon var väldigt intressant. Valet man gör på banvandringen har ofta stor betydelse när man ska tjäna in tid. Självklart finns det ingen väg som passar alla utan man måste utgå efter sig själv och hundens kapacitet i olika situationer för att uppnå bästa möjliga resultat. Vissa hundar tjänar på en kort, tight sväng, medan andra förlorar tid på att accelerera i tempot. En sak är iaf säker. Gå din egna väg på banvandringen och ta egna beslut istället för att gå efter personen framför dig som ett följa-John-led. Det tjänar du både du och din hund på!
                                                                                                                                  /E
 
 
 
 

Framförbyten efter slalom

Trotts att vi här i Tjeckien inte har möjlighet att åka upp till någon klubb och träna så har vi iaf en liten gräsplätt utanför lägenheten som jag kan träna på. Den är till och med större än vår gräs matta i Sverige så det är alltid något. :)
  Tränade ganska länge med Gangstern igår. Vårt fokus ligger helt på slalom nu. Själständighet, svåra ingångar, skikthandling samt hastigheten. Igår tränade vi framförallt på framförbyten efter slalom som har varit något av ett problem ute på tävlingarna. Ofta ligger slalomet så att du måste byta sida antingen innan eller efter slalom för att kunna vara fullfölja banan. Dock blir ingången ganska svår om man gör bytet innan så framförbyte strax efter medan hunden fortfarande är i slalomet är att föredra. Men det är inte lätt! Det går så länge jag har en synlig leksak efter slalom. Då kan jag i stort sett göra vad som helst och han följföljer alla 12 pinnar utan problem. Har jag dock ingen leksak framme så fokuserar han istället på mig och blir då stressad när jag springer i förväg. Men vi jobbar på det! Vi klarade det några gånger igår så vi är på god väg! Hastigheten måste dock bli bättre. Har ni några tips på hur man får hunden att tänka mer "framåt" i slalom istället för att skutta/hoppa åt sidan? Han har en ganska bra hastighet men han kan bli mycket snabbare med rätt teknik. Några ideér?
 

Schnauzermaffian! <3

Häftigt!

Snacka om taktkänsla! Elr vad tycker ni? :D

Nya äventyr!

Solen skiner och ännu är det bara början på en skön sommardag. Idag ska jag med la familla ut på nya äventyr i Tjecklandet. Vad vi ska göra? Ja det återstår att se... Kanske kommer det ha med vatten att göra... Gissningar? :D
 
 

Vila i frid

Fy, har typ vart i dvala hela dagen. Vaknade helt frusen av att täcket hade åkta ner på golvet och gick huttrande upp för att fixa mig inför begravningen. Det har varit jättevarmt och soligt fram tills idag. Idag känns allt bara grått och trist. Klockan 8 åkte vi iväg till kapellet där begravningen skulle äga rum. Själva cermonin var väldigt vacker med stämningsfull musik som inte lämnade någon oberörd. Det var min mosters begravning. Hon gick bort för precis en vecka sedan, knappt två dagar innan vi kom hit. Hon dog ung, inte ens 50år och lämnade ett stort tomrum bakom sig. Cancer var orsaken. Cancer som hade slagit rot i lungorna och sedan snabbt spridit sig till andra delar av kroppen innan den tills slut tog hennes liv. Hon visste att hon skulle dö. För lite drygt två år sedan fick hon diagnosen och sedan dess har det gått väldigt fort.
  Detta skulle bli sista sommaren vi såg henne, tyvärr hann den inte ens börja. Hon var en mycket speciell person. Hon var alltid glad och hade en förmåga att sprida positiv energi till alla runt omkring sig, trotts att hon hade det tufft. Nadja kommer att vara saknad, men hon kommer alltid att leva genom våra minnen. Hon var en syster, dotter, mamma, svärmor och mormor. För mig var hon min moster. Vila i frid.

Begravning...

 
 

Körning på schemat!

Solen skiner och livet leker! Sommaren är verkligen den bästa tiden på året! Värme, sol, långa dagar, inget plugg elr läxor, avkoppling, semester, ja listan kan göras lång. Kom för inte så länge sedan hem från sommarhästarna. Mock o fix som vanligt och red sedan lite dressyr på den bruna stoet, som jag tyvärr glömt namnet på. Hon var till en början ganska stel och ovillig men det blev bättre efter hand. I travövergångarna hade hon en tendens att nästan skutta fram i traven, så det blev en del travövergångar för att få med henne för hjälperna.
Sedan var jag med när Honza körde dressyr med Fanda. Han satt i förarsätet och jag stog på en avsatts på bakre delen av vagnen, höll i mig bäst jag kunde. Det blev en hel del volter, övergångar i alla gångarter till och med galopp. Avslutningsvis fick jag också köra lite. Kuul! :D
Här är några bilder från dagen! Ni får bortse från mobilkvalitén.
 Fina, bruna damen. :D
 
Fågelbo i stallet. :)
 
En av stallkatterna. Hon har förresten ett blått och ett grönt öga. :P
 
På hästryggen :D
 

Favorit i repris!

Andra dagen hos sommarhästarna

Idag var ännu en dag hos sommarhästarna. Gick upp tidigt och fick skjuts av snälla pappsi till stallet klockan 8. (Här tar man verkligen till vara på lovet! :P) Väl där hjälpte jag till att mocka och fixa med hästarna innan det var dags för ridning. Kan meddela att de även i detta stall mockade med högafflar. Seriöst?! Så var det i det andra stallet också. Klumpiga högafflar med en decimeters mellanrum mellan "taggarna". Nåja, man vänjer sig nog.
  Då fadern i familjen Nesvacil var på tävling var det hans son Honza som hade hand om stallet. Vi red ut i den gassande solen på två av stallets ston. Hästen jag red var ett sexårigt brunt sto med ett ganska behagligt temperament. Till skillnad från Lady var hon betydligt lugnare och gick lydigt på bredvid det andra lite yngre stoet. Honza var jättetrevlig men pratade dock väldigt fort och med inslag av slang som gjorde att jag bara fattade ungefär hälften av vad han sa. Men jag lär mig. Får plugga på några tjeckiska hästglosor så att jag inte ska behöva använda teckenspråk så fort jag inte kommer på orden. :P
 Ridturen gick bra. Till skillnad från igår satt jag faktiskt kvar! Alltid något. Jag fick även hänga med när han körde häst o vagn. Fick till och med skjuts hem hela vägen fram till porten! Snacka om schysst! Det var ingen kort omväg heller! Det var verkligen kul, men läskigt. Enda vägen dit är landsvägen där bilisterna utan överdrift kör som idioter med gasen i botten hela tiden. Vi blev till och med omkörda av en långtradare. Men det gick bra, hästen hoppade till lite, men skötte sig annars utmärkt. Vissa människor verkar inte ha annat än tomrum mellan öronen. Endast en hygglig bilist hade vett att sakta in när han körde förbi, medan resten bara susade förbi.
   Strax efter att jag kommit hem kom några släktingar på besök och resterande del av dagen tillbringades på Znojmos badplatts stekandes i solen. Det ska ju va gött å leva! Mer bloggning blire imorgon! Jag ska försöka att få några ordentliga bilder på hästarna. Har bara mobilkameran, men den får duga. :)
                                                                                                                       /E
 
 
 

15 månader

Idag har det gått exakt 15 månader utan vare sig godis, chipps eller poppcorn! Satsar på 20 månader sedan får vi se vad som händer! :P
 
 
 

Sommarhästar 2013!

Äntligen online!! Man känner sig verkligen helt isolerad från omvärlden utan internet, men nu funkar det iaf! Resan gick bra. Vi kom hit, till Dobelice (en by i södra Tjeckien) i söndags utan några större problem. Vädret är förresten rätt nice. Solsken och 28C i skuggan, så man ska ju inte klaga. :P
 
Idag var också min första dag hos sommarhästarna! Vi gjorde en kort visit i påskas men detta var första gången som jag verkligen jobbade där, stallklädd och hela kittet. Till en början hjälpte jag mest till att fixa iordning och bortsta några hästar (han har ett helt stall) och sedan vare till att sitta upp sadeln. Ägarn till stallet är en mycket känd kusk (iaf i CZ) vid namn Jiri Nesvacil. Han har flera gånger vunnit de Tjeckiska mästerskapen i fyrspann och tävlar både nationellt och internationellt med sina hästar. Snacka om att jag var nervös! Men det gick bra. Eller ja, det beror på hur man ser det...
  I stallet jobbar inte bara han utan de är ett helt team som tar hand om hästarna och följer med på tävlingarna. En tjej vid namn Michaela var med och visade mig runt och lite senare red vi ut på två av stallets hästar. Jag red ett mörkt, gammalt sto vid namn Lady. Inte tyckte jag hon verkade särskilt "gammal" men som 11-åring blir hon väl det tillsammans med unghästarna. Vi red i ca en timme längs med åkrarna och genom pittoreska byar i den gassande solen. Michaela var verkligen jättetrevlig och vi lyckades samtala ganska bra trotts min dåliga tjeckiska. Hon kunde också en del engelska men hon var dock den ända. Nåja, desto mer språkträning för mig. :P
Här är hans fina kladrubenhästar!
Vi både skrittade, travade och galopperade. Traven var verkligen underbar! Mjuk och stor utan att vara studsig. Galoppen var dock värre. Den var förvisso lugn tills Fanda (hästen Michaela red) hade fått nog med att ha Lady bakom sig så jag fick ta täten. Hon gick i en ganska stadig och lugn galopp, men plötsligt, från ingeting,  tvärbromsar hon och jag flyger som en kotte och landar bredvid henne. Tidigare har jag varit ganska sadelfast (innan avramlingen på Faust för 2v sedan hade jag inte ramlat av på flera år) men nu inledde jag första ridturen på marken. Men det gick bra. Satans ont i svanskotan men sånt är livet. Det var bara att hoppa upp i sadeln igen och sedan fortsatte vi ridturen. Jag vet inte varför hon tvärnitade, men troligtvis låg jag för långt fram då hon plötsligt kom ihåg sin körkompis där bak.
  Efter ridturen fixade jag med Lady och sedan hjälpte jag de andra med att göra rent utrusning. De ska redan ikväll iväg på ännu en tävling så allt måste vara i perfekt skick. Efter att ha varit där några timmar, åkte dit kl8 (!) vare dags att åka hem. Eftersom min pappa inte längre behöver vara med mig, då jag har någon att rida ut med, kommer det tyvärr inte bli lika många hästbilder som förra året. Men jag ska iaf fota en del från hästryggen (om jag håller mig kvar) och sedan blir det förhoppningsvis även några bilder på när jag rider och kanske även några från kuskbocken! Mer ridning och sommarhästar blire imorgon! Ha det gött!
                                                                                                                     /E

 
 

Före detta president Vaclav Havels begravning (2011)
 
 
 
 
 
 

Hoppkurs del 2!

 
Här kommer fler bilder från hoppkursen!
Fotograf: Frida Stender
Har tittat på bilderna och man lär sig mycket av bara en bild. Hade ingen aning om hur min hoppsits var så det var verkligen ett wake up call. Blicken är rätt bra, men jag måste jobba mer på att böja på benen. På vissa bilder sitter jag nästan på framvalvet. :S
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hasta la vista!

Nu drar bilen och hela la familla till Tjeckien! Jag har fixat tidsinställda och senast tisdag kommer jag förhoppningsvis ha tillgång till nätverket. Ha det gött! :D
 

Sunny day

Hoppas ni också har det gött i sommarvärmen! Sista dagen i Sverige och sedan blire Tjecklandet som gäller! Vi tar färjan till Tyskland i natt och därefter väntar 10 timmars bilkörning. Inget vidare men, men... Har fixat det sista nu inför resan. Städat, rensat kaninbur, sprungit, checkat allt som ska med. Inte kul att glömma något när man är över 100mil hemifrån. Jag brukar alltid göra en lista men hur noga man än är så är det alltid något som glöms bort. Tips?
Nu ska jag steka lite till i solen. Brännan kunde varit bättre (ser typ ut som ett lik med bonnabrända) men jag jobbar på det. ;) Mer bloggning blire ikväll!
 
 

Tonfisksallad till lunch! Smakar som kattmat men det är iaf nyttigt! :P

Bloglovin :)

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/9757119/?claim=xn7gfw8qqkh">Följ min blogg med Bloglovin</a> 

Ögon i nacken

Tja!
Detta blir det första "riktiga" inlägget på den nya bloggen. Efter en lång sovmorgon och lite frulle sprang jag en runda i det fina vädret. Kondisen är ingen vidare men det blir bättre. Ska ta med mig springskorna till Tjeckien så att jag inte förlorar allt jag har slitit för. Dock har jag ingen större lust att springa genom byn så det får väll bli på åkrarna. Kan meddela att joggare eller människor som överhuvudtaget motionerar är väldigt sällsynt i det landet. Iaf på landsbygden. Cyklister finns det i stort sätt överallt, gärna klädda i pyjamas, solbrillor, ja hela kittet, men joggare är det ont om.
Det räcker med att gå igenom byn för att man ska känna allas ögon i nacken, ja så liten är den. Inget ont om landsbygden men där vet verkligen alla allt om alla. Är man då svensk blir det såklart extra mycket tissel, särskilt om man motionerar. Nåja, i värsta fall får jag väl springa på natten. Eller kanske skaffa löpband?! Nä det löser sig nog. Någon måste ju införa lite svenska "seder" in i landet. :P
  Jag har hunnit med en hel del annat denna korta dag. Gick till centrum för att fixa böcker att läsa, tränade Gangstern en stund i trädgården, förberett packning och även passat på att sola på altanen med bästa musiken i hörlurarna. Något jag tyvärr inte hann med, hrm, var att städa. Men vi åker inte förrän imorgon kväll så det får väl, liksom föregående år, blir en sista minuten-städning. Man ska inte överdriva det där med städning. Efter mindre en än vecka ser det ju ändå likadant ut. Elr vad tycker ni? Mer bloggning blire imorgon! Ha det gött!
                                                                                                                               /E 
 
 
 

Överraskning!

Nu är det äntligen fixat och klart! Bloggen flyttar här och med från bloggo till blogg.se. Jag har bloggat i över ett år på bloggo.nu och det har funkat jättebra, men nu är kontot begränsat och då jag inte har någon större lust att uppgradera till ett premiumkonto så flyttar jag.   Nackdelen med Blogg.se är att det förekommer reklam samt att det (iaf enligt mig) är betydligt mer komplicerat än bloggo, men det finns också fördelar. Fördelarna är att jag förhoppningsvis kommer att kunna blogga från mobilen, ha lättare att nå ut till andra bloggare, förbättrad statistik samt kunna göra tidsinställda blogginlägg. Det har jag aldrig kunnat göra här på bloggo så nu äntligen kan jag publicera inläggen när jag vill! :D   Bloggen kommer, förutom till utseendet inte att förändras särskilt mycket. Ni kommer att kunna fortsätta läsa mitt pladder om agility, stallet, vänner, livet som sjutton år, skolan, ja hela kittet. Det kommer att publiceras minst ett inlägg per dag, förhoppningsvis fler nu när jag kan skriva tidsinställda.   ALLA inlägg på denna blogg kommer under tiden ( det kommer att ta år) att kopieras över till blogg.se. Jag vill verkligen inte radera alla gamla inlägg så de får följa med. Dock kommer det att ta tid, men vill ni läsa något gammalt inlägg från exempelvis förra året är det bara att gå in på den här bloggen. Den kommer inte att försvinna, bara att sluta uppdateras.   Så jag hoppas nu att ni ska tycka om min "nya" blogg! Den har nästan samma namn bara att det saknas ett t. startillmal.blogg.se

Klicka HÄR för att komma till den nya bloggen! :D

                                                                                               /E